VÝROBA

Základem je surovina

Základem dobrého produktu je především surovina, a ta je v případě ovoce z vlastních sadů jednoznačně zajištěna. Každá sklizeň daného ovoce má svá specifika a probíhá po jednotlivých odrůdách.

Švestky jsou očesávány za pomocí setřasače, meruňky a jablka odrůdy Moravská jadernička se pomáhají z větví setřasat speciálně uzpůsobenou tyčí a u třešní probíhá výhradně ruční sběr. Ihned po sklizni je ovoce přepraveno do závodu, kde probíhá jeho další zpracování.

Ovoce se sype do příjmové vany, odkud je šnekovým dopravníkem vedeno k mlýnku. Zde je ovoce rozemleto a zachyceno v zásobníku, z něhož je čerpadlem dopravováno do fermentačních tanků. Ty jsou řádně označeny názvem ovoce či dané odrůdy i datem příjmu.

Proces kvašení

Proces kvašení probíhá při běžné teplotě okolí za pomoci přirozených kvasinek, které se nacházejí na povrchu ovoce, řádově několik týdnů. Během fermentace se v kvasu snižuje obsah cukru, naopak teplota a obsah alkoholu se zvyšují.

Prokvašené ovoce je vedeno ke zpracování do destilace. Destilace probíhá v měděných kotlích německé značky Arnold Holstein, které jsou vyhřívány nepřímo parou. Výsledný vysokostupňový destilát je před dalším zpracováním uložen ve skladovacích nádobách.

Další úprava destilátu probíhá v procesu egalizace. Probíhá zde ředění destilátu na požadovaný objem alkoholu i následné zrání po dobu minimálně 365 dní. Vizovická slivovice jednoodrůdová je připravena z nejlepší odrůdy daného ročníku, zlatá Vizovická slivovice je pak pečlivě vybranou kombinací několika odrůd vizovických švestek a svou zlatavou barvou a plnou ovocnou chuť získává zráním na sušených vizovických švestkách. Starovická meruňkovice získává své výrazné aroma mimo jiné ze sudů z meruňkového dřeva, ve kterých zraje.

Výsledkem celého procesu jsou prémiové produkty, které nadchnou všechny milovníky „ovoce v tekuté podobě“. Každá láhev je ručně opatřena etiketou s unikátním číslem. Tím se naše ročníkové odrůdové destiláty řadí k opravdovým sběratelským exemplářům.

Proces destilace

Jak z kvašeného ovoce získáme pálenku? Destilací!

Princip je jednoduchý – při zahřívání dochází k oddělení alkoholu od ostatních složek kvasu. Poté je vše v rukou našich zkušených destilatérů, kteří s pomocí nejmodernější techniky vyrábí jemný a voňavý destilát.

Egalizace neboli zrání

Rádi experimentujeme a hrajeme si s chutí našich produktů.

Zrání, egalizace, staření nebo zušlechťování – různě můžeme nazývat další výrobní krok. A to krok velmi důležitý – dá se říci, že dává destilátům duši. V první fázi dochází k ředění destilátu, k ředění se využívá pouze speciálně upravená voda. A následně je produkt uskladněn většinou v nerezových tancích v případě čirého destilátu, kde zraje po dobu minimálně 1 roku. Vybrané destiláty pak putují do sudů, kde si většinou poleží delší dobu…

Laboratorní test

Ještě před samotným plněním do láhve důsledně kontrolujeme u každé výrobní šarže senzorické i fyzikální vlastnosti – jak laboratorním testem, tak degustací každé šarže.  

K našim zákazníkům naši degustátoři nepustí nic, za čím by si nestáli.

Plnění do lahví, balení

Plnění našich produktů do lahví a balení obsahuje velký podíl ruční práce.
Ruční stáčení, opatření lahve skleněným uzávěrem, číslování a následné lepení etiket, nasazení a zatavení kapsle, nalepení kolku a v neposlední řadě opatření lahve visačkou. Po těchto všech úkonech pak hotové lahve zabalíme do kartonů, které opatříme čárovým kódem pro snazší identifikaci ve skladě.
Kartonové krabice putují na paletách do skladu, kde jsou naskladněny do regálů.